“Smart Waste Managers”

Vsega lepega je enkrat konec

Vsega lepega je enkrat konec

Četrtek, 16. 6.

Naš dan se je pričel v šoli, kjer smo imeli najprej virtualni ogled obrata, kjer iz reke Ebre s filtracijo pridobijo pitno vodo, prav tako pa jo izkoriščajo za namakanje riževih polj. Nato je sledila predstavitev dela mednarodnih skupin, ki so jih učenci izdelali preko tedna. Glavna tema je bila poraba vode/Water Waste. Zatem so predstavili še zaključke in ugotovitve celotnega 3-letnega projekta, Smart Waste Managers. Glavna koordinatorica nas je seznanila, da je projekt dobil značko kakovosti na platformi eTwinning in obenem evropsko značko kakovosti, kar priča o tem, da je bil projekt dobro zastavljen in odlično izpeljan.

Po predstavitvah smo se preselili v bližnjo športno dvorano, kjer smo imeli podelitev certifikatov ter kratek glasbeni program. Certifikate nam je podelil župan Camarlesa ter nas simbolično obdaril.

Delo smo zaključili s kosilom, kjer smo lahko poskusili njihove tradicionalne jedi, nato pa imeli nekaj prostega časa za plavanje v toplem Sredozemskem morju.

V večernih urah smo imeli poslovilno večerjo z zabavo.

Teden je hitro minil, a vse se enkrat konča. Jutri prihajamo domov.

Gràcies Catalania, espero que ens tornem a veure. Casa dolça llar!

 

 

 

Camarles in Deltebre

Camarles in Deltebre

Sreda, 15. 6.

Zjutraj nas je avtobus odpeljal na šolo v Camarlesu. Tam so se učenci razdelili v mednarodno mešane skupine, kjer so obravnavali različne tematike v povezavi s projektom. V različnih programih so pripravili predstavitve, katere bodo predstavili v četrtek.

Po malici smo se peš odpravili do bližnje predelovalnice riža, kjer so nam predstavili celoten potek pridelave riža – od posaditve do žetve. Sledilo je kosilo, nato pa odhod do naravnega parka Deltebre.

To je občina v obrobju Baix Ebre. Nastala je leta 1977. Pridelovanje riža in turizem sta glavni panogi. Delta reke Ebre je največje mokrišče v Kataloniji s površino 320 km2. Predstavlja enega najpomembnejših vodnih habitatov v zahodnem Sredozemlju. Razdelili smo se v dve skupini in spoznali spreminjanje riževih polj skozi letne čase, si ogledali nekaj pogostih predstavnikov ptic, med njimi tudi flaminge ter miniaturni prikaz pridelave soli. Kot zanimivost, smo se preizkusili tudi v vožnji s čolni po kanalu s palico, kakršno so uporabljali ribiči v preteklosti. To nam je povzročilo nemalo težav, predvsem z vožnjo naravnost.

Na zadnjem ogledu delte, so nas pregnali – in skoraj požrli – roji nenormalno velikih komarjev, ki so se lepili na naša oblačila in kožo. Kar nekaj njihovih predstavnikov je vstopilo z nami na avtobus in tako poskrbelo, da nam pri vožnji nazaj ni bilo dolgčas.

Za ohladitev je na koncu poskrbelo Sredozemsko morje, v katerem smo si namočili noge in se sprehodili po vroči mivki.

Dan smo zaključili prijetno utrujeni, zato je sledilo le še tuširanje in večerja.

Demà esperem un nou esmorzar i temperatures més baixes.

Bona nit des de l’Ampolla!

Izlet v Tarragono

Izlet v Tarragono

Torek, 14. 6. 2022

Če bi sodili po zajtrku, je dan enak dnevu ☹. Kar pa se dogodkov tiče, se dnevi med seboj razlikujejo. 😊. Današnji dan nas je popeljal v Tarragono, ki je pristaniško mesto na SV Španije, ob Sredozemskem morju. Je glavno mesto province Tarragona, ki je bilo ustanovljeno v 5. stoletju pred našim štetjem kot rimska kolonija. Ogledali smo si odlično ohranjene ostanke rimskega mesta Tarraco. Dve in pol urni obhod nam je hitro minil, ob pripovedovanju in vodenju odličnega vodiča, ki nam je na zelo zanimiv in primeren način predstavil celotno zgodovino mesta. Pokazal nam je tudi, kako si mestna občina prizadeva za nadaljnja arheološka izkopavanja ostankov rimskega cirkusa Tarraco, ki je bil najbolj priljubljen množični spektakel v rimskem času. V tem ograjenem prostoru so bile dirke z vozovi, ki so jih običajno vlekli dva ali štirje konji. Dolg je bil približno 325 m, širok pa od 100 do 115 metrov. Njegovo stanje ohranjenosti je izjemno. Pot smo nadaljevali do amfiteatra, ki je zaključil trilogijo spektakularnih zgradb značilnih za rimsko mesto. Nahaja se izven mestnega središča.

Nato smo se okrepčali v senci dreves, sodelovali in zmagali na kvizu o poznavanju antičnega mesta Tarraco in pot nadaljevali do nakupovalnega centra, kjer smo imeli nekaj prostega časa za zapravljanje.

Tudi danes nas je sonce dodobra ogrelo. Precej utrujeni, smo se v večernih urah vrnili v hotel. Jutri nadaljujemo z delom v šoli.

Us desitgem bona nit. Ens veiem demà!

Salutacions des de l’Ampolla

Smart Waste Managers

(na drugih platformah)

Diaprojekcija

no images were found

Prihajajoči dogodki

  • Ni dogodkov

Objavili smo

(Visited 1.143 times, 1 visits today)