Za udeleženci mobilnosti je že tretji delovni dan. Danes smo obiskali Complexul Energetic Oltenia; gre za termoelektrarno, zgrajeno leta 1972, ki predstavlja eno izmed največjih romunskih proizvajalcev električne energije. Osnova za proizvodnjo električne energije v termoelektrarni je lignit, ki ga kopljejo v regiji. Udeleženci mobilnosti smo imeli možnost pogledati proces proizvodnje in kontrolno sobo. Razložili so nam, da proizvodnjo električne energije zaženejo le, če je za to izrazita potreba. Romuni skušajo potrebo po energiji zadovoljiti s proizvodnjo t. i. »zelene energije«, ki jo ob morebitnem pomanjkanju odkupujejo tudi od Bolgarov. V določenih obdobjih v letu je te energije premalo in ne zadošča potrebam, zato vključijo še nekaj termoelektrarn, ki pripomorejo k temu, da so romunske energetske potrebe zadostne. Na tem mestu je potrebno dodati, da so Romuni po letu 1990 začeli vlagati tudi v razvoj raziskav zaradi morebitnega onesnaževanja okolja v obliki emisij. Na izpušne cevi termoelektrarne so v zadnjih letih namestili še dodatne filtre, ki zrak bolje prečistijo, ostanki emisij pa se spremenijo v prah, ki ga skladiščijo na posebnih mestih.

Drugi del dneva smo preživeli v šestem največjem romunskem mestu – Craiova. Gre za izobraževalno, kulturno in politično središče regije Oltenia, mesto samo pa leži v bližini reke Donave.

Ogledali smo si center mesta, mestno hišo, gledališče, fakulteto ter glavno ulico, ki jo presenetljivo krasijo številna bujna zelena drevesa, cvetoče balkonske rastline in fontane. Med prostim časom smo spoznavali ulice mesta, obiskali trgovinski center in se osvežili s hladno pijačo.

PS: danes praznuje rojstni dan naša učiteljica Mojca. Za presenečenje smo punce poskrbele že zjutraj, ko smo ji zapele budnico in ji prinesle nekaj sladkega ter majhno cvetlico, za katero upamo, da jo bo lahko pritovorila domov. Vse najboljše, učiteljica Mojca! 😊

(Visited 3 times, 1 visits today)