V torek smo se udeleženci mobilnosti z avtobusom odpravili v muzej Regiunii Porţilor de Fier v mesto Drobeta-Turnu Severin, ki leži tik ob reki Donavi.

V muzeju smo si ogledali zgodovinski razvoj naše države gostiteljice Romunije. Občudovali smo ohranjene materialne vire iz prazgodovine, rimske ostanke, srednjeveške ohranjene vire in tudi sodobnejše izkopanine. Razstavljeni so tudi etnografski elementi: narodne noše, lončarski izdelki, numizmatika, tekstilni izdelki iz regije). Muzej nam je ponudil tudi vpogled v rastlinski in živalski svet ob reki Donavi. 

Druga pomembnejša točka današnjih ogledov pa je bila mogočna hidroelektrarna Porțile de Fier I, ki je bila zgrajena na reki Donavi, hidroelektrarno pa so Romuni gradili v sodelovanju s Srbi (jugoslovansko-romunski projekt) Ravno včeraj so praznovali 50-letnico otvoritve delovanja hidroelektrarne. Udeleženci mobilnosti smo imeli možnost ogleda šestih turbin na romunski strani hidroelektrarne. Vsaka turbina tehta 3680 ton, padec vode meri skoraj 30 metrov, pretok vode pa znaša 800 m3/s.

Hidroelektrarna Porțile de Fier I predstavlja ponos Romunije, saj je ena največjih hidrotehničnih objektov v Evropi in največja na reki Donavi.

(Visited 10 times, 1 visits today)